Új barázdát szánt a drón

 42572_01_faa-issues-drone-permits-real-estate-agriculture-commercial-use_full.jpg

Közel a perc, amikor  drónok látványa ugyanolyan megszokott lesz a földeken, mint a traktoroké, de az Iowai IPTV beszámolója alapján ma még egyelőre csak annyira jó a technika, hogy a gazda szeme egy repülő GoPro közbeiktatásával hizlalja a veteményt, illetve Iowa esetében értelemszerűen a kukoricában gyönyörködjön.

Adatok gyűjtése, feldolgozása és elemzése, naná, mondjuk sokat sejtető hangsúllyal, megrovóan átnézve nem létező szemüvegünk fölött. A gazdászkodás még most is egy kicsit hősies dolog; tagadhatatlan, hogy az egyre szűkebb ablakokban rövid idő alatt, éjjel-nappal kell munkákat elvégezni, de azért egy légrugós, légkondicionált traktor fülkéjében kint lenni egyedül a végtelen mezőkön, hát mit ne mondjak, vannak ennél szarabb melók is. És erre még most nekiállnak játszani is, drónokkal a búzatáblák felett, ő-rü-let!!!

11705.jpg

A drónszektor az amerikai Vezető Nélküli Repülőgépekkel Foglalkozó szövetség (AUVSI) becslése szerint 2025-re 100 ezer új munkahelyet teremt, és 82 milliárd dolláros iparág lesz. Rick Reed, az Illinois-i Mezőgazdasági Repülési Szövetség vezetője azt mondja, fogalma sincs, hogy jöhettek ki ezek a számok, az Amerikai Repülési Szövetség (FAA) pedig még mindig nem bírta kiizzadni magából a törvényi szabályozás tervezetét, amit 2012-ben már be kellett volna nyújtaniuk. Úgyhogy Amerikában továbbra is hobbisták drónozgatnak a saját földjeik felett, legfeljebb 400 lábas, azaz 122 méteres magasságban.

www_usnews_com.jpg

Az AUVSI egyébként komoly szervezet, 1972-ben alapították, amikor - ha azt mondjuk, a dróntechnika még gyermekcipőben  jár -, még gyermekcipő sem nagyon volt, csak kőbalta, egyébként az alapítás idején még a vietnami háborúban tesztelték a vezető nélküli repülőgépeket. Nem várt fordulat, hogy iraki lakodalmak bombázása mellett most már egyre komolyabb a civil drónszektor. A mezőgazdaság teljesen új szinteket hódíthat meg, hiszen bármilyen rovar- vagy gyomirtós beavatkozás, esetleg öntözés milliószor precízebben kivitelezhetővé válik, így nem csak permetezőszert és vizet spórolnak, de a terméshozam is drasztikusan nőhet.

A Precision Hawk és az Agri-Trend közösen jelentették be az Egyesült Államok mezőgazdaságának első nagyszabású drónprogramját. Ahogy a videón is látszik, a mezőgazdasági felhasználású drónok valószínűleg inkább állványról indítható merev szárnyas repülőgépek lesznek, hiszen a forgószárnyas helikopterek (kvadkopterek, ménküsokkopterek) túl sok energiát használnak a gravitáció puszta legyőzésére, és még a fél órás üzemidőt is csak a legjobbak érik el.

 Az előadó, aki hangsúlyozza, hogy tőle aztán ha akarnának sem tudnának drónt venni, mert nem azért propagál, hogy eladjon, szóval hogy az állattartók, akik szabadban legeltetik a csordát, már hőkamerákkal figyelik a jószágot, hogy lássák, ha valamelyik belázasodott. A fejlődés tehát ha lehet, még jobban felgyorsult, és persze az egészben az a legszebb, hogy a technológia egyáltalán nem drága. Legalábbis ha egy több géppel dolgozó gazdálkodó, és nem egy faluvégen drónozgató kiscsávó éves költségvetéséhez viszonyítjuk.  Mint minden új technológiával kapcsolatban, így a drónok ügyében is rengeteg hülyeség lát napvilágot, nem utolsó sorban a lelketlen dróndílerek miatt, akiket természetesen nem a földek, csak a drónbolt terméshozama érdekel.

 alan_mcneil.jpg

Alan McNeil, az Iowai Állami Egyetem ösztöndíjasa

Ha ön gazda, és érdekli a szép jövő, a következő közepesen zsibbasztó videón láthatja, hogy a mezőgazdasági drónozás nem csak parttalan ökörködést jelent egy távirányítóval a kezünkben. Lehet, hogy épp ez lesz valakinek a vonzó: tudományos alapossággal megtervezni a repülési útvonalat. Táblázatok, útvonalpontok szerkesztése, poligonok húzgálása.

Ez pedig itt az Agribotix gyorstalpalója néhány percben, amiből ugyancsak kiderül, hogy a drónozás nem feltétlenül lesz egyszerűbb, mint szűzen megtanulni a Call of duty-t készségszinten.