Ütvefúró a pokolból

Caterpillar Cat MD 5150C

cat1.jpg 

Hogy ki és mikor találta fel az ütvefúrót, természetesen parázs vita tárgya. 1914-től kezdődtek a szabadalmi bejegyzések, és egészen 1967-ig tartanak, amikor a Hilti szabadalmaztatta az elektro-pneumatikus ütvefúróját. Közben nemcsak a háztartási alkalmazás fejlődött, hanem a bányagép-ipar is, a Cat MD 5150C új modell ugyan, de  cég elég régóta gyárt ilyeneket.

 

 cat4.jpg

 

Oldalnézetben jól látszik, amit a működést bemutató videóban is láthatunk: a fúró behatolási pontjánál erős porszívó dolgozik, amit mindenki buzgón helyesel, aki akár csak egy kisebb polcot is fúrt már fel a falra. Egy bányában pedig amúgy is hatalmas por tud lenni, ezért jó, hogy ezek a gépek csinos kis kupacokban rakják le a furatok mellé. Maga az ütvefúrót működtető légkompresszor egyébként percenként 15 köbméter levegővel dolgozik - amerikai bányászok kedvéért következzék az adat egy számukra is érthető mértékegységben: 534 cfm, azaz köbláb per perc). Maga a kőzetfúró teljesítménye már általánosabb: a HPR 5128 38 lóerős.

101.6 mm-152.4 mm átmérőjű lukakat fúrhatunk húsz méter mélyre. A lánctalpas traktort a Caterpillar Cat C11-es motorja hajtja, ami 1800-as fordulatszámon adja le a 385 lóerős csúcsteljesítményt. Ez a motor egyébként még a Tier3-as szabványra készült, tehát nem tartja vissza annyira a nitrogén-oxidokat, de ez egy bányagépnél nem lehet akkora merénylet a környezet ellen. Matt Jacobs, a Cat Drills kereskedelmi igazgatója szerfölött elégedett, hogy a missouri-i Tower Rock bányában elvégzett teszteken a Cat MD 5150C mind termelékenységben, mint fogyasztásban agyonverte a konkurens modelleket, mivel azonban márkákat és típusokat nem említ, ezzel az információval nem tudunk igazán sokat kezdeni. Az viszont fontos, hogy az orbitális ütvefúró egyenletes és egyenes lyukakat állít elő, kisvártatva ki is derül, miért.

cat3.jpg

Ez pedig egy jó kis gyári videó, ami nem ad sokat az állóképhez, csak halljuk is az ütvefúrást, meg beszél egy fószer, aki már két évtizede vereti a külszíni fejtést. Nagyon dicséri, hogy az új cucc milyen kis furateltéréssel dolgozik, maximum két láb, ami alig több mint fél méter. Viszont ugye, hiába van Jeff több mint két éve az iparban, ha egyszer nem mond semmilyen viszonyszámot, hogy mondjuk 10-15-20 éve mennyi volt az az átkozott hole deviation, akkor ez a mai adat önmagában nem mond sokat. Attól persze kívánatos a szerkezet.

És hogy mire jó sok-sok húsz méter mély lyuk? Hát robbanóanyagot rakni beléjük, rátölteni a fojtást, és a rendszerbe kötött tölteteket szép fokozatosan felrobbantani. Akár kellemes countryzenére is.