Krone silózó

Szálastakarmány-betakarító gépekre specializálódott német cég, amely máig családi tulajdonban van. A céget bő száz éve alapították, mára három fő tevékenységi körük van. Gyártanak félpótkocsikat kamionokra, gépeket és mezőgazdasági gépeket. Céges hagyomány, hogy az elsőszülött fiúgyermek neve Bernard, a cégalapító után, aki 1924-ben hagyta a gyárat Bernard nevű fiára.

dsc04568.jpg

Arra vonatkozóan sajnos nem találtam adatot, hogy azóta hány Bernard fordult meg a menedzsmentben, de az biztos, hogy a mai felügyelőbizottságban is ül egy harminc év körüli Bernard Krone. Az Alsó-Szászországi Spelle nevű kisvárosban működnek, ami a 8 ezer lakosra számítva meglehetős iparűzési adót jelenthet, de a közeli Wertlében van még egy gyáruk. Nincs kombájnjuk, traktorjuk, csak lucerna betakarításával, kezelésével foglalkoznak. Magyarországon a rendszerváltás óta van jelen a Krone, két forgalmazóval is.

dsc04569.jpg

 

Havaki kevesli a Krone termékpalettáját, más meg azt mondja, ne széles legyen a paletta, inkább jó. A John Deere-nél például két jó dolog van: a traktor, meg a kombájn. A többi, permetezők, vetőgépek, kevésbé népszerűek, a teleszkópos rakodók gyártását le is állították. Két évvel ezelőttig történetesen épp a Krone gyártotta a John Deere nagybálázóját. Legyártották, átfestették; tulajdonképpen még a színösszeállítás, a zöld-sárga is stimmel, csak más árnyalatú mind a zöld, mind a sárga. dsc04570.jpg

A Big X szálastakarmány-betakarító 12 éves konstrukció. A 16 literes Mercedes motor 700 lóerős, a szecskázóhengerek és a dobóventilátor a fülke alatt vannak, de ennél is jobb hír a gépészet finomságai iránt fogékonyaknak, hogy V8-as, ami a soros négyes és hathengeres motorok dominálta agrárszektorban komoly vonzerő. Egy V8-as vibrációja azért mégis más, főleg, mert alacsony fordulaton terhelve röfög a legszebben. Oké, egy kiforgatott Ferrari sem rossz, és azzal is le lehet vágni a lucernát, csak ott a betakarítás annyira részletesen nincs még kidolgozva. Pedig nagyon nem mindegy: a lucernában a legjobb fehérjehordozó a felső rész és a levelek. A szár alsó része, a kóró az nem kell a tehénnek, az csak ballasztanyag. dsc04572.jpg

A Krone Comprima F-155XC fix kamrás, változtatható bálaátmérős (1,25-1,5m) körbálázó. 2,15 méter széles a rendfelszedő, az XC kivitel 17 késes szeletelő rotorral, 64 milliméteres vágáshosszal. A kisebbik bálázó átmérőben 1,2 méteres körbálákat csinál.

dsc04574.jpg

Ez pedig 1,2-1,5 méterig; a világ jelenlegi legmodernebb bálázója. Az újdonság, hogy gyakorlatilag egy zárt kamra, A régebbi bálázók, amiket gyakran látni a földeken, hevederekkel működnek, és ott a hevederek között kell is helyet hagyni, hogy ne akadjanak össze. Ezeken a helyeken viszont kipotyoghat a növény. Nyilván nem egy ipari tétel, de aki a bálázás kimaxolását tűzte zászlajára, az nem állhatja a még oly csekély kipotyogást sem. A hagyományos bálázó porzik, mint az istennyila, amit viszont ez benyelt, az bent marad. 

 dsc04576.jpg

A Krone Fortoma F 1250 MC körbálázója, 2,15 méter szélességű rendfelszedővel, adagoló rotorral, 1,2 méter széles, 1,2 méter átmérőjű fix bálakamrával. Easy Flow vezérlés nélküli galvanizált rendfelszedő öt sor bedobóujjal. Isobus kompatibilis elektronika, öndiagnosztika, hálós kötözés, hálótároló, központi lánckenés, teljesítményigénye 70-90 lóerő.