Amerikában itt végződik a kerti traktor

r4023-sprayer-large.jpg

Hogy mi a mezőgazdasági gépek királya, arról az örökkévalóságig lehet vitatkozni. Az önjáró permetező biztosan dobogós versenyző: magas, mint egy gördülő ostromtorony, kitárt karjaival szélesebb, mint bármi más mozgó dolog a földeken, és a ledes megvilágítású fúvókák miatt napszállta után olyan látvány, mintha valamelyik Csillagok háborúja-epizódot forgatnák újra a kukoricában. 

permetezo3.jpg

 A John Deere elsősorban nagy gépeiről ismert, ezúttal azonban azoknak a farmereknek kedvezek, akik nem tudnának gazdaságosan üzemeltetni egy akkora monstrumot, ami három menetben lepermetezi a Dunántúlt. Az R4023 ebben a mezőnyben könnyűnek és kicsinek számít, ennél szinte már csak a pumpálós háti permetező kisebb. Új, 173 lóerős, 4,5 literes motorja, mely már megfelel az új, amerikai Tier IV-es környezetvédelmi mezőgazdasási szabványnak. Utóbbi egyébként hasonló a mi új személyautóinkra vonatkozó Euro 6-os normához, ami elsősorban a nitrogén-oxidok kibocsátását fogja vissza drasztikusan.

permetezo.jpg

A 4023-asból lesz széles és keskenyebb nyomtávú változat, prémium kabin-opció, nem csak fűthető, de hűthető ülésekkel is, deréktámasszal vagy nagyobb párnázattal. A csúcsmodellnek még jobb a hangszigetelése, nem beszélve arról, hogy a csúcshifi hat hangszóróval plusz mélynyomóval még azt is elnyomja, ha a szomszéd taktikai atomtöltetet robbantott. A gyártó Amerikában természetesen gyapotföldre, kukoricára, szójára és gabonafélékre ajánlja a 8,2 tonnás gépet, 18 vagy 24 méteres fesztávú permetezőkarokkal.

letoltes.jpg

Dave Mulder, a John Deere felszerelés-termékmenedzsere szerint a tervezés  célja itt is az volt, hogy az adott haszonnövények növekedési fázisa által lehetővé tett rövid időszakokat minél jobban kihasználhassák, miközben komfortosabb a futómű, élhetőbb a munkakörnyezet és ergonomikusabbak a kezelőszervek. Magyarul látástól vakulásig, kellemes körülmények között.

Az önjáró permetezőknél szokásos hidrosztatikus összkerékhajtás, 2,2 köbméteres (pontosabban 600 gallonos) permettartály, opcionális lágy rugózás, de választható nagyobb felületű abroncs is a kisebb talajnyomáshoz. Természetesen a szokásos, más gépek agyával szinkronizálható JDLink is a csomag része, kábel nélküli adatátvitellel.

permetezo2.jpg

 Szépen komponált sajtófotó, melyen minden a helyén van. Önjáró permetező a háttérben, így látható, hogy a gép és a tablet között csak a drót nélküli adatkapcsolat zsizseg. Jobbról vélhetően a traktoros, illetve nyilvánvalóan egy modell olyan cuccokban, amilyenekben egy sztájliszt egy traktorost elképzel. Balra pedig a kékre beretvált, kardigános smart casualba bújt vegyész, vagy inkább vegyszerdíler területi képviselő, aki tableten magyarázza el, mennyire királyul gazdálkodtak a gyomirtóval. Nem véletlenül népszerű a kijelentés, hogy egy kép többet mond ezer szónál.

4630.jpg

Az előd 4630-as - ez is az a méretosztály, ami még épp nem kerget minket egy rémálomban.