Díjazták a lopakodó traktort

lg-7.jpg

A traktorok színe külön tudomány. Az egyes márkáknál legtöbbször nincs színválaszték, és a büszke tulajdonos nem is kérné másban, mint a márkára jellemző alapszínben, mint John Deere-zöld, New Holland-kék, vagy Kubota-narancs. A Lamborghini fehér színnel lóg ki a mezőnyből, de a Challenger csúcsgépe végképp belerondított a szántóföldi idillbe: a MT775E-ből csináltak egy matt fekete kiadást, Blackhawk néven. Nem lennék a Challenger szerviz munkafelvevőjének helyében, aki ipari mennyiségben hallhatja a poént elromlott gépeknél, hogy Blackhawk down.

 

challenger-mt700e-series-tractor-mt755e.jpg

Challenger-sárgában sem néz persze ki rosszul, egy gumihevederes konstrukció csúcsa nem lehet, ezt állítólag jobb helyeken alaptörvénybe is foglalják. A SIMA pedig, ahol a Challenger díjat nyert, természetesen tök más, mint a SYMA csarnok, előbbi ugyanis a párizsi nemzetközi mezőgazdasági vásár neve, ha már a rövidítése bajosan lehet. A Challenger’s MT775E pedig az év XXL-es traktora címet nyerte el a 17 európai újságíróból álló zsüri  szavazásán, akik az innovatív technológián kívül a brutális teljesítményt díjazták. 

lg-8.jpg

Az amerikai gyártó három évtizede épít lánctalpas traktorokat, és tegye fel a kezét, aki attól izgul fel, hogy az MT775E 9,8 literes soros héthengeres dízele 5%-kal kevesebbet fogyaszt! Senki? Hát van ez így, nem kell elkeseredni. Az már sokkal jobban hangzik, hogy a teljesítményt 56 lóval 438-ra növelték, ami az MT765D-hez képest plusz 56.

honlap.jpg

Találtak még valahol ebben a tíz literben nem kevés plusz nyomatékot is (+25%), így most 1921 Newtonméter a csúcs. Ez leginkább annak tükrében érdekes, hogy az új kibocsátási normákkal fojtogatott autók a valóságban szinte soha nem hozzák a gyári fogyasztási adatokat. Az amerikai Tier 4-es szabvány 90%-kal veszi vissza a nitrogén-oxidok kibocsátását, és az is szép adat, hogy bár a hivatalos fogyasztási adat csökkent, az üzemanyagtartályt jelentősen megnövelték (659). Kevesebb cigiszünet, egészségesebb traktoros.

Az is a siker egyfajta fokmérője, létezik-e a traktorból makett. Az  MT775E - ből igen. Természetesen lopakodó kivitel.

nuremberg2014photo02.jpg

 honlap3.jpg

honlap2.jpg

 ADATOK

Modell Motor Teljesítmény LE (kW)  
MT755E AGCO POWER™ 9.8L 350 (261)  
MT765E AGCO POWER™ 9.8L 375 (280)  
MT775E AGCO POWER™ 9.8L 400 (298)

 

Az MT775E az elődjáhez képest több mint egy tonnát szedett fel, így most 17,7 tonna, a gumiheveder által nyomott területet is megnövelték 13%-kal, így az most 4,21 m².