Új gyümölcsösművelő kabin a Case IH-tól

 

case_ih_launches_new_orchard_cab.jpg

A gyümölcsösökben használt traktorok egyik komoly konstrukciós rákfenéje, hogy a fülkének alacsonynak kell lennie, hogy a gép könnyen mozoghasson a fák között, de majdnem ilyen fontos, hogy a kezelő is jól érezze magát. A Case IH wisconsini központja által kiadott sajtóanyag szerint az új orchard cab rendelkezik az iparág legalacsonyabb vonalvezetésével, és a tágas belsőt kombinálja a jó kilátással, így is védve a fákat.

Ronda? Hát igen, minimum egy kicsit. Pedig a haditechnikában és a mezőgazdasági gépek között is általában szép, dögös formákat szül a célszerűség. Talán ha a gallyterelő rudak helyett bovdeneket használtak volna, mint az off-roadosok, kevésbé lenne ortopéd a fazon, de ez a felépítmény nem csak alkalmilag kerül néha a fák közé, hanem az a normális üzemi területe.

orchard-cab-tractor-003.jpg

A Case amerikai marketingese, Greg Lucey kiemelte, hogy a termékben meglehetősen magas a házon belüli, Case IH OEM alkatrészek aránya: 98%, ami ez esetleges szervizelést teheti gyorsabbá. "Rengeteg jelzést kaptunk mind ügyfeleinktől, mind viszonteladóktól, hogy nagy igény lenne egy ilyen formátumra, valami hasonlóan jó minőségű és ergonomikus termékre."

orchard-cab-tractor-004.jpg

 1412837569_farmall_105c-preview.jpg

Az új fülke kompatibilis a Farmall 85C, 105C és 115C traktorokkal, de már dolgoznak a más típusokkal történő párosításon is. A traktor bruttó magassága ezzel a fülkével alig több mint két méter, pontosabban 2108 milliméter. Ez húsz centivel magasabb, mint egy Cadillac Escalade, ami autónak valóságos torony, gyümölcsben viszont lehet, hogy jól mozogna. A Case Orchard Cab viszont lényegesen jobb körkörös kilátást biztosít, és az ablakai is be vannak süllyesztve, hogy egy felbőszült almafa ki ne téphesse.
large-view-2.jpg

Ergonomikusan elrendezett kezelőszervek, túlnyomásos kabin és HVAC (heating, ventilating air condition), azaz fűtött, szellőztetett és légkondícionált környezet biztosítja, hogy a traktoros a végsőkig kitartson. És - mint a Case illetékese hangsúlyozza - ez az iparág legtágasabb fülkéje. Azért kíváncsi volnék, mennyire abszolút vagy relatív ez a tágasság, mert ami azt illeti, kívülről azért nem úgy fest, mint a maharadzsa gyaloghintója.