Vermeer RTX 1250 kaparóláncos ároknyitó berendezés

dsc04689.jpg

A közútkezelőnek kéne rendben tartani ezt a sávot az út mellett, de a jelek szerint a cserjézés nem igazán sikerágazat; jó kis bozót borította el a területet. Ilyenkor régen hoztak néhány fegyencet, mondjuk kétszázat, körülbelül ennyi ember kéne, hogy elvégezzék egy ilyen nehéz terepen a munkát, amit a Vermeer egy lassan sétáló ember tempójában csinál folyamatosan.

A legtöbb nyugati gépnek megvan a keleti párja, hiszen minden féltekén nagyjából ugyanazokat a feladatokat kell elvégezni. Így a nagy fülkés MTZ 82-est az oroszok megcsinálták már fedezékásó változatban. A MAZ 535-ös pedig már rendszerben dolgozott: egyetlen nagy, hatvan centi széles kerék ásta ki a földet, ennyi volt egyébként a Szovjetunióban a szabványos lövészárok, 1,6 méteres mélységgel.

dsc04690.jpg

Egy óra alatt ma 800 métert ásott ki, de a Vermeer csúcsteljesítménye ennél könnyebb talajon 3-400 méter óránként, miközben akár 1,7 méter mély árkot is áshat. A Vermeer nem csak azért dolgozik más módszerrel, mert közben eltelt néhány évtized, hanem mert ezzel a kaparóláncos módszerrel marad az árok alján elég porhanyós föld, ami rögtön kész ágyazatul szolgál a vízvezetéknek.
dsc04699.jpg

A jó munkához az kell, hogy közben minél többen nézzék - én is ástam egy kis árkot, hogy támogassam az ivóvízellátást.

dsc04704.jpg

A Vermeer Ivóvízcsövet fektet, ami Kungyalu községet fogja ellátni arzénmentes ivóvízzel. A fenti orsóról tekeredik majd le a cső, most egyelőre csak az árkot ássa ki, ellentétben névrokonával, a neves barokk festővel - Jan Vermeer van Delft annyira gyengén ásott árkot és fedezéket, hogy kínjában inkább megfestette az észak Mona Lisáját.

dsc04696.jpgAz elejére szerelt állítható szögű tolólappal tölthető vissza a kiásott föld. A tolólapnak is két oldala van, tehát, ha mint most itt, nem férne hozzá a másik oldalhoz, mert mondjuk egy durva bozót van ott, amit nem kell kiirtani, akkor csak a túloldalról tölt vissza.

dsc04694.jpg


180 ezer euró., 54 millió forint. Ilyen gépet csak az vesz, akinek van is rá ilyen munkája, mert a Vermeer RTX 1250 másra nem jó. Ha az első nagy melón behozta az árát, utána kis helyet foglal, és ha csak évek múlva sikerül megkaparintani a következő árokásó munkát, az már szinte ajándék.
dsc04698.jpg
A klíma dupla szűrős, a hátsó ablak nem is nyitható, és bár az Alföldön ez nem egyértelmű, zárt fülkével ez a gép ugyanígy eldolgozik az Antarktiszon, vagy a sivatagban is. Túlnyomást nem csinál a fülkében, tehát mondjuk vegyi támadás esetén nem lehet vele árkot ásni, de a dupla szűrős klímának köszönhetően bármilyen porviharban eldolgozgathat vele a kezelő. Akinek alapesetben nem sok dolga van, nagyjából üldögélni kell.

dsc04693.jpg
Wolfram ötvözet ásókörmök, hatezer forint per darab, ezekből nemrég cseréltek nyolcat.


dsc04697.jpg

dsc04703.jpg