Bogballe M2 függesztett műtrágyaszóró

A dán cég nem válogat a szórni valóban: ha valamit szórni kell, ahhoz ő legyártja az eszközt. Van műtrágya- és trágyaszórójuk, de legendásan jó minőségűek a Bodballe sószórói is. Az M2-vel kapcsolatban nehéz is autós hasonlatot találni, mert ugye minőség. megbízhatóság, hatékonyság, ár, végsebesség, vagy akármi játszhat. Érthető példa, ha azt mondjuk: a Bogballe M2 a műtrágyaszórók Rolls-Royce-a. dsc04599.jpg

A Bogballe a világ egyik legnagyobb műtrágyaszóró-gyártója, jó minőségű termékein kívül érdekes technikai fejlesztéseiről ismert. A cég ma is családi tulajdonban van, jelenleg a negyedik Bogballe-generáció vezeti a vállalatot.

dsc04598.jpg

Hatalmas csarnokokban akkor is folyamatosan tesztelnek, ha az időjárás ezt nem tenné lehetővé. A gyárban minden szerelési fázist minőségellenőrzés követ, komly porfestő részlegük van, de a gyári honlap tanúsága szerint arra is büszkék, hogy a kész vetőgépeket a vevő érkezéséig zárt helyen tárolják. A Bogballe jegyzi a világ legnagyobb függesztett műtrágyaszóróját, ami 6 ezer literes. 

dsc04602.jpg

 

Menet közben méri a súlyt, és automatán kalibrálja is. Méri, mennyi műtrágya van a tartályban. Az aktuális rakománytömeget nyúlásmérő bélyegek mérik. A nyúlásmérő bélyeg egy nagyon vékony fém, ami a nyúlásból számolja a műtrágya súlyát. Mivel azonban a műtrágyaszóró nem egy konyhai mérleg, ami a Föld naprendszerbéli száguldását leszámítva viszonylagos nyugalomban van, szóval ahhoz képest ez a több tonnás gép egy másik több tonnás gépre, egy traktorra rögzítve zötykölődik.

dsc04604.jpg

 

Aki vezetett már traktort, tanúsíthatja, hogy a rugózás nem az a faktor, amire elsődlegesen egy ilyet fejleszteni szoktak. Tehát a rettenetes szántóföldi menetben természetesen számítógép számolja ki, mennyi a rakomány aktuális, valós tömege. De az igazi attrakció még nem is ez. Hanem, ahogy a Dynamic Section Control Ready feliratból is látszik, ez is tud szakaszolni. Nagyon érdekes rendszer, ami a Bogballe kísérleti laboratóriumából származik - belegondolni is félelmetes, mennyi szórást látott, aki már évtizedek óta dolgozik a Bogballe laboratóriumában. A két tárcsa és a szórólapátok alapesetben összefelé forog (táblaszél esetén forognak kifelé).

dsc04601.jpg

Alul van a lemez, melynek segítségével az automata szakaszolás megy, a magyar forgalmazó is egy másfél napos tanfolyammal értette meg. Műtrágyázni eső előtt szokás, hogy a víz szépen feloldja és belemossa a talajba. Viszont épp ezért általában sietni kell, de egy kevésbé intelligens műtrágyaszóró a nagy sietségben a kelleténél kevesebb anyagot szórna ki. 

dsc04605.jpg