A Zetor a Major szériát fejleszti

major80.jpg

A magyar szereti a Zetort, bár nehéz volna tagadni, hogy a hazai veterántraktor-fesztiválokon a márka láthatatlan. Hiába hisszük, hogy a Zetor valami irtózatosan patinás dolog, a márka történelme alig fél évszázadra nyúlik vissza.

A traktorgyár eredetileg a brnói Zbrojovka melléküzemágaként indult, ahol addig a fegyvereken kívül néhány autótípust és írógépet gyártottak. Mondhatnánk, hogy a Zbrojovka volt a csehszlovák FÉG, de bár gyártottak számos kiváló géppisztolyt és puskát, a leghíresebb csehszlovák lőfegyver, a Skorpió géppisztoly a konkurens Čezetnek jutott.

major807.jpg

Jó, a Major sorozat esetében természetesen nem majorsági felhasználású traktorokról van szó, már amennyiben eltekintünk attól, hogy a majorság, mint gazdálkodási egység ugyanabból a latin szóból (nagy) ered. Viszont az biztos, hogy a Zetornál vannak nagyobb traktorok is a Majornál, például a Forterra sorozat. A Major gyártása 2013-ban kezdődött, és a piaci siker messze felülmúlta az előzetesen kalkulált elvárásokat: az első évben 400 traktorral többet adtak el a tervezettnél, ezzel Közép-Kelet Európában a Zetor a kategória legnépszerűbbjei között van. Nem túl ismert tény, hogy a Zetor globálisan elérhető: az Antartkiszt leszámítva valamennyi földrészen van Zetor-kereskedés Észak-és Dél-Amerikától Ausztráliáig.

major801.jpg

Megbízhatóság és alacsony fenntartási költségek, 12 előre- és ugyanennyi hátrameneti fokozat, 2,9-es soros négyhengeres Deutz motor, 30 Km/h-s végsebesség. A motorral kapcsolatban nem is lehetnek problémák, hiszen a Zetor is a Deutz AG 2,9-es négyhengeres, injektoros turbódízelét használja. Nem egy szántóföldi hidrogénbomba, na, de hát soha nem is az extra erőért és méretért szerettük. Viszont a Zetor legalább szép stúdiófotókat csinált róla.

major802.jpg

major804.jpg

major805.jpg

major806.jpg

major809.jpg

major808.jpg