Az év PR-ötlete: traktorral a Déli-sarkra

mf_antarctica1_1958_09_83406.jpg

 Akár 300 km/h sebességű szél, mínusz 89 fokos hidegrekord, ami egyben a Földön valaha mért legalacsonyabb hőmérséklet - az Antarktisz nem véletlenül lakatlan. Sir Edmund Hillary az 1953-as Everest-mászás után öt évvel, az 1958-as Brit Nemzetközösségi Antarktisz-expedícióval jutott el a Déli-sarkra. Hogy mivel? Nyilván nem kutyaszánnal bohóckodott: ez volt a történelem első gépesített sarkkutató expedíciója, Ferguson traktorokkal. 

A Déli-sarkon utoljára Scott kapitány járt 1912-ben, kutyákkal, de ez azért nem volt 100 %-ban siker, hiszen Robert Falcon Scott a visszaúton meghalt. Az Új-Zélandi hegymászó három 28 lóerős Ferguson TE20-as traktort használt. Azért kellett ennyi, mert ha egy beleesik egy jéghasadékba, a másik kettő ki tudja húzni. Traktoros körökben legendás Hillary köszönőtávirata, amit az angol gyártónak küldött: "a puha hó és nagy magasságok jelentette különösen nehéz körülmények dacára fergusonjaink csodálatosan működtek nélkülük nem értük volna el a déli-sarkot stop köszönöm jókívánságaikat aláírás hillary"

4_11_southpole750x360.jpg

 

Az egyébként brit vezetésű Antarktisz-expedíció célja egyébként nem pusztán a Déli-sark elérése, hanem az Antarktisz átszelése, és tudományos adatok gyűjtése volt. Hillary csapata volt az előőrs, az új zélandiak rakták le a készleteket az őket követő brit, ausztrál és dél-afrikai különítménynek. A Ferguson TE10-est korábban már tesztelték a Sarkvidéken, ahol -10 fok alatt hiba nélkül üzemelt közel 600 munkaórán át. Az angliai Massey-Harris-Ferguson végül öt traktorral támogatta az expedíciót, miután felkészítették őket a sarki körülményekre. 

 

edh10.jpg

Plusz dupla hátsó kerekek, és az akkor hagyományos Ferguson-szürke helyett piros festés, hogy könnyebb legyen őket megtalálni a hómezőkön. A traktorok végül hiba nélkül tették meg a Sarkig vezető 2000 kilométert, és az út további részét is. Az egyik traktor ma is megtekinthető a franciaországi Massey Ferguson Technology Centre-ben, Beauvais városában. 

 

 Viszonylag kézenfekvő, hogy hogy a 2014-15-ös Antarctica2 járműszponzora is a Massey Ferguson legyen. Az expedíció arca a 38 éves holland Tractor Girl, Manon Ossevoort legyen, aki az expedíció kedvéért nem csak kutyáját és férjét, de kislányát is otthon hagyta. És Facebook-oldalának tanúsága szerint volt olyan hülye, hogy hóembert is épített az Antarktiszon.

news_manon1.jpg

A Sarkon 2014 decemberében

antarctica2_5610_trial_iceland_0914_87518.jpg

És hogy milyen traktorral szelték át a Sark érintésével az Antarktiszt? A 28 napos, 5000 kilométeres utat Massey Ferguson 5610-esekkel tették meg, ami egyben egy viszonylag vicinális új világrekord-kategóriát is teremtett: ez az első széria mezőgazdasági traktor, ami eljutott a Déli-sarkra. És hogy mire jó, ha egy traktorral el lehet jutni a Déli-sarkra? Mezőgazdasági jelentősége nyilván nulla, de a rekorder gépeket azért mindenki szereti, még ha csak a sarki kocsmáig akar is velük eltraktorozni. 

news_280115_manonabbeypark.jpg

Manon "Tractor Girl" Ossevoort 

 És végül a napi betévő, lelkesítő traktoros videó az expedícióról, amiből kiderül, hogy azért volt a csapatban pickup és drón is. Attól függetlenül persze aki ült már traktorban, tudja, hogy a hűtött-fűtött fülge, meg a sok légrugó mellett is bőven van sportértéke egy hónapnyi zötykölődésnek.