Gyárilag egyszerre kétfelé, 400 lóig

Hátrafelé minden jobb. Vagy legalábbis nem jó túl sokat hátrafelé forgolászni, bár arról nem készültek kimutatások, mennyire viselte meg honfoglaló eleinket a hátrafelé nyilazás. A skandinávok hagyományosan igyekeznek kiiktatni a rossz munkakörülményeket, az autógyártás történelmében például a Volvo dolgozott ki elsőként olyan futószalagokat, ahol szükségtelenné vált a vállmagasság feletti munkavégzés. A traktorosok kényelmére pedig most a finnek gondoltak.

valtra3.jpg

2012 nyarán a Valtra Ltd., az Elho Ltd. és a TTS közös projektben vizsgálták, hatékonyság és ergonómia szempontjából előnyösebb volna-e, ha a nagyobb traktorokhoz kifejlesztett kaszáló kiegészítőkkel a traktoros hátramenetben dolgozhatna. Ahogy a videón is látszik, a traktor nem kombájn, a vágóasztalok java hátul van, és a traktorosnak gyakran kell hátrafordulnia, ha nem akar időt veszteni azzal, hogy visszafordul egy-egy kihagyott csíkért.
A Valtra nemzetközi honlapján közzé tett tanulmány szerint tesztelték a különbözően elhelyezett, eltérő márkájú és rendszerű kaszálókat, és különböző traktorokat automata és kézi kormányzással. A Valtra T163D és az Elho Duett 7300 egyaránt Trelleborg gumikkal futottak, de a hátramenetben dolgozó Valtrán nagyobb nyomást használtak, különösen a hátsó abroncsokban. Tesztelték a fordulókhoz szükséges helyet, hogy hány ezredmásodper
valtra1.jpg
Száz szónak is egy a vége, hosszabb távú munkavégzéskor teljesen egyértelműek a fordított, illetve kétirányú fülke előnyei. A kaszálás a legtöbb mezőgazdasági munkához hasonlóan szezonális munka, és ha egy gazdaságban ki akarják használni a gépeket, elvégre azért vették, akkor bizony hosszúak lesznek a műszakok.
valtra4.jpg
A Twin Trac rendeszerű fülkével a Valtra N, T és S osztályú traktorai rendelhetők. A vásárló kap egy plusz kormányt, irányváltó kart, plusz gáz-, fék- és kuplungpedált, a Versu és a Direct modellekben pedig amúgy is a fordítható vezetőülésbe épített kartámaszban van számos kezelőszerv.

 valtra5.jpg

A Valtra valami gyermekrajzpályázat-félét is kiírt a traktorosoknak: aki megfelelő lelkesedéssel jeleníti meg, mennyire vágyik egy Twin Trac traktorra, kap egy piros számlapos Valtra karórát.